Trgovina in servis z vami že od 1989

Blog

KATEGORIJE

SPREMLJAJ NAS

V kolesarskem centru Valy imamo široko ponudbo gravel koles – Scott, Merida, KTM in Cube



Gravel kolesa so v zadnjih letih doživela pravi vzpon v priljubljenosti. Ni težko razumeti zakaj, saj gravel kolesa ponujajo izjemno vsestranskost in možnost vožnje izven utrjenih poti. Gravel kolo ponuja izjemen izbor vsakdanjemu kolesarju, ki si želi popestriti svojo vožnjo s kolesom, da se lahko spopade z raznolikimi tereni, pri tem pa ne omejuje hitrosti na asfaltu. Gravel kolesa imenujemo tudi makadamkarji.

Kaj pa sploh je gravel kolo?

Gravel kolo je kolo z zavitim krmilom podobnim cestnim kolesom - vendar spodaj širšim, prostorom za širše plašče zasnovanimi za vožnjo po različnih površinah. Krmilo in športna geometrija omogočata relativno hitro vožnjo po cesti. S širšimi plašči, lažjim prestavnim razmerjem in stabilnejšo vožnjo, se lahko brezskrbno odpravite tudi izven utrjenih poti.

Kot večina drugih koles so gravel kolesa izdelana iz različnih materialov okvirja. Najpogostejše možnosti so aluminij in ogljikova vlakna - karbon.

- Aluminij je cenovno ugoden, vzdržljiv in relativno lahak material. Aluminijasta gravel kolesa so cenovno običajno do 2000 €.

-  Okvir iz ogljikovih vlaken oz. karbona je običajno lažji od aluminijastega okvirja. Karbon je lažji za prilagajanje togosti in udobja ter ponuja več možnosti za aerodinamične oblike cevi (da, obstajajo tudi aero gravel kolesa).

Poleg aluminija in karbona boste našli tudi gravel kolesa iz jekla in titana. 

Gravel kolo vam bo običajno ponudilo bolj vzravnano in udobno vožnjo v primerjavi z geometrijo cestnega kolesa. Z daljšo zgornjo cevjo in krajšim dosegom (reach) to prinaša več udobja na dolgih vožnjah. Hkrati vam omogoča lažje premikanje teže, da se lažje spopadete z ovirami in spusti izven asfaltne ceste. Cevi okvirja so pogosto oblikovane tako, da blažijo treslaje, še posebej na zadnjem trikotniku.

Ključna značilnost gravel koles je veliko prostora za pnevmatike in posledično možnost uporabe bistveno širših kot cestno kolo, ki omogočajo vožnjo z nižjim tlakom zato je vožnja je udobnejša in  zanesljivejša.

Gravel kolesa so zasnovana tudi za večtedenske izlete. Omogočajo, da povežete gramozne poti in poti po gozdu na nove načine.

Lahko pa na svoje gravel kolo naložite kamping opremo za večdnevno kolesarsko avanturo. Kot pri vsaki kategoriji koles se gravel kolo enega proizvajalca lahko zelo razlikuje od drugega. Nekatera gravel kolesa so bolj usmerjena k hitrosti na cesti, druga pa bolj podobna gorskim kolesom. Izbor pravega gravel kolesa za vas je odvisen od vrste vožnje, ki jo imate v načrtu.

Kolesa, Scott gravel, Merida Silex, KTM in Cube Nuroad, ki jih imamo v ponudbi si lahko ogledate na povezavah.